Intryck: Valborgsmässoafton i Malå (Sjöparken)


Utdrag av mitt vårtal i Malå:

"På Valborgsmässoafton samlar vi gärna kring elden. De flammande lågorna har aldrig upphört att fascinera oss och vi njuter i fulla drag av eldens värma och sköna utstrålning. Då kan man även lätt faller i meditation. Jag tycker att elden är en symbol för solens livgivande strålar, som man saknar här uppe i Norrland under stor del av året. ...

Klockorna är redan ställt till sommartid och man kan redan ser många vartecken: Snön smälter, ljuset växer och värmer. Varfåglar har kommit. Det är bara att stanna upp och lyssna och njuta. Jag skulle gärna uppmuntrar dig: Ta dig liten tid över helgen och gå ute i naturen. Känner våren som den är. ...

Även inom oss själva sker ett nytt uppvaknande. Vi känner oss friskare, starkare, gladare och effektivare. Beredda till nya insatser kan man säger. Våren singalerar att förändring är på väg.

Men det är också en stor uppgift för oss alla. Vi skulle använda den nya styrkan till bra saker. Vi vet ju nu inte hur framtiden vill blir.

Så då är det vår uppgift: Vi skulle bry oss om varandra. Vårvärmen få också bli en symbol för ett varmare klimat emellan människor. Jag skulle gärna uppmuntra att vårvärmen också leder till varmare möten och tryggare relationer. Vi alla kan bidra till en bättre och tryggare värld. Låt oss göra det.

Jag tycker att det är tid att slutar nu. Så hoppas vi att elden som vi tänt och vars flammor stiger upp över hela landet förjaga allt det som fördunklar sinnen och tankar.

Låt oss glädjas istället för det är vår nu i Malå och vi hälsar den med ett fyrfaldigt leve. ..."


Elden har varit tänds av Räddningstjänsten. Alltid under kontroll kan man säger.


Fotografis framtiden: En ung fotograf!